Élelmiszerek
Friss pékárú
Gabonafélék, lisztek
Reformélelmiszerek
Friss csírák, magvak Olajok
Édesítőszerek
Vizek
Fűszerek, só
Táplálék kiegészítők
Teák, gyógyteák
Kozmetikumok
Mosószerek
Test- és fülgyertyák
Hétfőtől péntekig naponta friss pékárú kapható. Hagyományos, kemencében sült, adalékanyagoktól mentes és bio kenyerek mellett candida diétába illeszthető kenyerek és sütemények kaphatók, főleg tönköly- és rozslisztből.
Széles választékot találhat különböző gabonafélékből készült termékekből – lisztek, pelyhek, müzlik a hagyományos gabonákon kívül köles, hajdina, amaránt, tápióka, rizs, kukorica alapból.
Amaránt
Dél-amerikai gabonaféle, már az aztékok, inkák is használták. Magas lizin, vas, kalcium és magnéziumtartalmú. Könnyen hasznosuló fehérjeforrás, mely gluténmentes. Az amaránt mag a rizshez hasonlóan főzhető, körítésként vagy önálló ételként is fogyasztható. Kapható puffasztott változata, mely joghurtba, müzlibe keverhető, de sütemény, palacsinta alapja is lehet.
100 gramm 370 kalóriát tartalmaz.
Árpa
Magas foszfor, kalcium és sziliciumtartalmú, nyugtató hatású gabona. Az árpagyöngy v. gersli a rizst is helyettesítheti.
100 gramm 336-365 kalória.
Barna rizs
Könnyen emészthető, magas beltartalmi értékkel bíró rizsféle. Gluténmentes.
100 gramm 375 kalória.
Bulgur
Zsenge búzából készül speciális eljárással. Megőrzi az értékes tápanyagokat. Az arab, török konyha kedvelt alapanyaga, igen változatosan elkészíthető.
100 gramm 331 kalória
Búza
A legtöbbet fogyasztott gabonaféle. Finomított változata alig tartalmaz vitaminokat, ásványokat. Ha tehetjük, ezért használjunk teljes őrlésű lisztet.
100 gramm 328-333 kalória.
Hajdina
IIdeális arányban tartalmazza a legfontosabb fehérjeépítőket. Különösen fontos a cukorbetegek diétájába beépíteni.
100 gramm 329 kalória
Kamut
Ősi egyiptomi, betegségeknek ellenálló búzafajta. Különösen sok ok szelént tartalmaz.
100 gramm 365 kalória.
Köles
Fontos lúgosító gabonaféle. Vasat, magnéziumot, foszfort, sziliciumot, B-vitaminokat tartalmaz. Serkenti a bőr, haj, köröm működését. Sokoldalúan használható, köret, főétel, pástétom,stb. készíthető belőle.
100 gramm 378 kalória.
Kukorica
Tápanyagokban szegényebb gabonaféle, de méregtelenítő hatású, a gluténmentes diétában nélkülözhetetlen. Liszt, keményítő, dara, pehely készül belőle.
100 gramm 353 kalória.
Quinoa
Az amaránthoz hasonló de nagyobb szemű dél-amerikai gabona. Ugyanúgy használható. Gluténmentes, magas vas, foszfor, kalcium és magnéziumtartalmú. Kellemesen diós ízű. Főzés előtt alaposan át kell mosni !
100 gramm 339 kalória.
Tönkölybúza
Ősi, igen ellenálló búzafajta. Magas fehérje és ásványianyag tartalmú, tápláló gabona. Különösen finom kenyér és sütemény készíthető belőle, de a tönkölypuffancs is a gyerekek kedvenc reggelije lehet. Érdemes megkóstolni a tönkölymézest is. Kiváló száraztészta is készül belőle.
Vadrizs
Indiánrizs néven is ismert ez az Észak-Amerikából elterjedt fűféle. Könnyen emészthető, magas fehérje és rosttartalmú fekete színű magvai diós ízűek. Segít megelőzni a csontritkulást. Főleg köretnek használjuk.
Zab
Sok B-vitamint tartalmaz. Szoptatós kismamáknak is kiváló, az auxin nevű növekedési hormon található benne. A hántolt zab mellett a zabpehely is egyre fontosabb a magyar táplálkozásban. A reggeli müzli, zabkása mellett finom sütemény is készíthető belőle vagy a zabpehelylisztből.
100 gramm 352 kalória.
A teljes értékű gabona értékes energiaforrás, fehérjetartalmuk, rosttartalmuk nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott étrendben. A finomítatlan gabona alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó táplálék. Változatosan elkészíthető, és ne féljünk kipróbálni újdonságokat sem!
RIZSFÉLÉK
Basmati – Az indiai konyha alapétele. A Himalája lábainál termesztik már évszázadok óta. Hosszúszemű és kissé illatos – a neve is azt jelenti, hogy az illatok gyöngye. A világ legjobb rizsének tartják . Íze aromás, kissé diós, remek ázsiai ételekhez.
Rizottó – Apró, kerek, rövid szemű rizs. Az olaszok egyik alapétele. A leghíresebb rizottó rizs az Arborio, Vialone Nano és Carnaroli. A rizottó rizs ideális desszertek, édességek készítéséhez is (pl a tejberizshez is).
Jázmin rizs – Thaiföldről származik, illatos rizsnek is nevezik, mert főzéskor enyhe virágaromát áraszt. Helyettesíthető basmáti rizzsel. Nagyon finom, aromás rizsfajta, kiváló ázsiai ételekhez . Pároláskor a szemek megpuhulnak, egymáshoz tapadnak – így könnyen lehet pálcikával fogyasztani.
Barna rizs – A barna rizs lehet rövid vagy hoszú szemű, de a rövid szemű egészsgésebb, amely kiváló méregtelenítésre. Mivel a barna rizs hántolatlan, azaz nem koptatják le a korpát és a csírát (és nem is fényezik) így magas a rost, B vitaminok, mangán, magnézium, szelén és vas tartama, így az egészséges táplálkozás egyik alapköve. Minden más rizs helyettesíthető barna rizs változattal. A barna rizst tovább főzzük, mint hántolt rizs, de harapósan a legjobb, al dante.
Fekete rizs – Indonéziából és a Fülöp szigetekről származik. Íze mogyoróra emlékeztet. A Kínában termesztett változata nem ragadós, és nagyon finom curry mellé is – ezt néha vörös rizsnek is nevezik, mert a színe mély lila.
Vörös rizs – Rövid szemű rizs, kissé rágós, íze diós. Színe vörösebb lesz főzéskor. Nagyon finom barna rizzsel vagy jázmin rizzsel kombinálva.
Vadrizs - Indiánrizs néven is ismert ez az Észak-Amerikából elterjedt fűféle. Könnyen emészthető, magas fehérje és rosttartalmú fekete színű magvai diós ízűek. Segít megelőzni a csontritkulást. Magas protein, B6 vitamin, cink és magnézium tartalmú. Főleg köretnek használjuk.
Puffasztott rizs – A puffasztott rizst magas hőnyomás alatt párolják. Könnyű és ropogós, kiváló süteményekhez, kekszekhez vagy a reggeli müzlibe.
Rizspehely - remek édességek készítésehez és kisbabáknak.
Vegeráriánus? Vegán? A makrobiotika híve? Táplálékallergiában szenved?
Vagy csak egészségesebben étkezne? Nálunk minden szükséges alapanyagot megtalál.
Ha feliratkozik hírlevelünkre, rendszeresen küldünk recepteket is!
Friss csírák, magvak, csiráztató edények
Üzletünkben folyamatosan kapható friss csíra, de otthoni csiráztatáshoz is megtalálható minden szükséges eszköz és magvak széles választéka.
Néhány csiranövény élettani hatása:
Búza: gyulladás gátló, hurutoldó, baktériumölő hatású, erősíti az idegrendszert, még potencianövelő hatása is ismert.
Cékla: gazdag ásványi anyagokban. Különösen jó vérképző és gyulladáscsökkentő hatású. Javítja az anyagcserét.
Hajdina: méregtelenít, erősíti az immunrendszert, Riboflavin- és rutintartalma az agyműködést segíti, a lecitin az érfalakon keletkezett lerakódásokat bontja, Fogyasztása vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott.
Lencse, borsó, babfélék: csökkentik a káros vérzsírokat, mérséklik a magas koleszterinszintet. A csírák magas rost-, fehérje-, aminosav-tartalma immunerősítő, szabályozza az inzulinszintet. Vasban gazdag, ez segíti a vérképzést. Rövid hőkezelés után fogyasszuk!
Lucerna: olyan ásványi sókat tartalmaz, amely lúgosítja a vért, leoldja a koleszterin lerakódásokat az erek faláról. Magas klorofill tartalma miatt a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ajánlott, megelőzi a vérrög (trombus) kialakulását. Mangán tartalma csökkenti a vércukorszintet, a B12-vitamin vérszegénységen segít.
Mustár: emésztési problémákra, epe- és májbántalmakra, székrekedés, felfúvódás ellen ajánlott. Elősegíti az izzadást, lázcsökkentő hatású lehet megfázás, influenza esetén. Jó a hörghurutra. Oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést. Tisztítja a vért, megszépíti a bőrt.
Napraforgó: az összes aminosavat tartalmazza, tisztító, méregtelenítő vízható hatású. Foszfor- és kalciumtartalma szükséges az ép fogakhoz, csontokhoz, a zsír, szénhidrátok emésztéséhez. Magas rosttartalma segíti a bélmozgást.
Retek: természetes antibiotikumnak tartják, méregtelenítő, immunerősítő. Tisztítja a légzőszerveket, megfázás esetén megszünteti az orrdugulást, enyhíti a köhögést. Hatásos vizelethajtó, tisztítja a húgyhólyagot, , a vesét.
Vöröshagyma: természetes antibiotikumnak tartják, vírus-, gomba-, élősködő-, mikrobaölő. Gazdag klorofillban, máj- és vértisztító hatású.
Vörös here: jótékony hatású epe-, máj- és cukorbetegeknek. Energiát ad, magas ásványi anyag tartalma miatt fokozza a termékenységet. Nyugtatja az idegrendszert és a gyomrot, nyák- és görcsoldó, gyulladáscsökkentő.
Vöröskáposzta: táplálja a bőrt, tisztítja a vért, javítja a látást, jót tesz a csontoknak, fogaknak, mirigyeknek. Rendben tartja az emésztést, rendszeres székletet biztosít.
Zsázsa: magas százalékban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, amelyeknek kiemelt jelentőségük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően értágító, véralvadásgátló hatású. A klorofill tisztítja, megújítja a vért. Vizelethajtó, egyben vérnyomáscsökkentő hatású.
Fűszerek, só
Kapható mindenféle fűszer, fűszerkeverék, paprika ökológiai termesztésből is.
Himalaya só, tengeri só, csökkentett nátriumtartalmú só mellett sókülönlegességeket
is beszerzünk rendelésre.
Stevia (sztívia)
A stevia ( Stevia rebaudiana Bertoni ) egy szubtrópusi évelő növény, melynek hajtásait használjuk édesítésre. Sokszorosan édesebb a cukornál és a méznél. Nem hízlal, mert az édes ízt adó stevioside – egyfajta glükozid - alacsony energiatartalmú. Ezen túl vitaminokat
A, C) és ásványi anyagokat (cink, rutin, magnézium, foszfor, vas, stb.) is tartalmaz.
A stevia használata
Serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, szabályozza a vércukorszintet és javítja az emésztést. Használata esetén kevésbé vagyunk fáradékonyak, nyugodtabban alszunk.
Cukorbetegek is biztonságosan használhatják, mivel nem emeli a vércukorszintet. Candida kezelésére is alkalmas, de fogyókúrába is beilleszthető, mert csökkenti az étvágyat és az édes ízek iránti vágyat.
Külsőleg is használhatjuk: gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő tulajdonsága miatt a bőrbetegségek, fekélyek, ekcéma, sebek gyorsabban gyógyulnak. Az előbbiek miatt fog-és szájápolásra is kiváló.
Hölgyek figyelmébe ajánljuk ránctalanító hatását!
A sztívia kapható por, tabletta, szárítmány és oldat formájában.
Hőálló, tehát sütni- főzni is lehet vele!
Xilit
A xilit egy édes, kristályos szénhidrát, amely a természetben szinte minden zöldségben, gyümölcsben megtalálható. Természetes eredetű édesítőszer, mely a cukorhoz hasonlóan viselkedik. Helyettesítheti azt sütemények, meleg ételek, italok készítésekor.
Miért használjuk?
Xilites termékeink:
Növényi szirupok
A cukor és méz helyettesítésére szolgálnak. Édesítésre, keksz, sütemény, szószok, joghurtok, desszertek, italok készítéséhez ajánljuk.
A növényi szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek!
Kapható agavé, búza, kukorica, árpa, rizs és tápióka szirup
A BIOVÁRBAN KAPHATÓ GYÓGYVIZEKRŐL
Preventa-105 csökkentett deutériumtartalmú víz
A Preventa®-105 bükki forrásvíz és csökkentett deutériumtartalmú víz felhasználásával készült. 105 ppm D-tartalom (220 mg/l HDO) 2 liter Betegek esetében a Preventa®-105 csökkentett deutériumtartalmú termék a hagyományos terápiák mellett is alkalmazható. A kúra időtartama alatt egyéb folyadékok fogyasztása csak korlátozott mennyiségben javasolt. A napi mennyiséget (1,5-2 liter) 2,0-2,5 dl-es adagokra elosztva, étkezések előtt fél órával, illetve két étkezés között ajánlott elfogyasztani. A Preventa®-105 csökkentett deutériumtartalmú víz teaként elkészíthető. Egészséges emberek számára a Preventa®-105 csökkentett deutériumtartalmú víz fogyasztása kúraszerűen javasolt évente vagy kétévente, napi 1,0-1,5 literes mennyiségben, 1-2 hónapon keresztül.
Kaqun víz
A KAQUN víz hígítja és lúgosítja a vizeletet. Rendszeres fogyasztása megakadályozza a vesekőképződést és a vizelet bakteriális és gombás elfertőződését. Ezért is hasznos mindazok számára, akik hajlamosak a húgyúti fertőzésekre. Javítja a vér oxigénszállító kapacitását, így az agyi vérellátást is. Ezért fokozott szellemi munka esetén, mint "védőital" csökkenti a kifáradást, növeli a teljesítőképességet és a regenerációt is segíti.
Ajánlott a fokozott szellemi munka és a stressz által kiváltott betegségek (gyomorsav túltengés) megelőzésére és regenerációjára. Csökkenti az emésztőrendszer gyulladásos folyamatait, rendszeres fogyasztása a gyomorbélhurutos megbetegedésekben szenvedők számára is kifejezetten előnyös. A KAQUN víz a hagyományos értelemben nem ásványvíz és nem gyógyvíz, mert nem tartalmaz ásványi sókat, de stabil formában jelenlévő oxigéntartalma miatt minden élettani folyamatot előnyösen befolyásol. Negyedévente egy 15-20 napos ivókúra kifejezetten alkalmas az egészség megőrzésére. Alkalmas a krónikus dohányzás által okozott megbetegedések megelőzésére, illetve a kialakult szövődmények enyhítésére.
FÜREDI LÚGOS VÍZ
A normál testműködés során naponta 2-3 l vizet veszítünk, ezért minimum ezt a mennyiséget pótolni kell. A pótláshoz célszerű bőséges mennyiségű lúgosító víz fogyasztása, amelynek pH – értéke legalább 9 és 9,5. Ezzel lehetséges a tárolt savas anyagok semlegesítése és – ha megfelelő étrenddel vagy táplálék-kiegészítővel párosul – a savak eltávolítása is a szervezetből. Ehhez szükséges az is – a pH érték mellett – hogy a fogyasztott víz megfelelő tisztaságú legyen, és optimális mennyiségű oldott ásványi anyagot tartalmazzon. A lúgos víz segíthet a testünk sav-lúg egyensúlyának helyreállításában, kedvezően befolyásolhatja a keringési és emésztési zavarokat, oldhatja a fizikai és szellemi fáradtságot.A mai életmódunk és az étkezési szokásaink miatt a szervezetünkben egyre több sav keletkezik pl. szénsav, tejsav, húgysav stb. A fölösleges savakat a szervezet igyekszik közömbösíteni, megkötni. A szervezetünkben a savak közömbösítésre legalkalmasabb kalcium sókat a csontból vonhatják el, ami viszont csontritkuláshoz, fogszuvasodáshoz vezethet. Az így keletkezett mészsók különböző helyekre való lerakódása okozza az érelmeszesedést és egyéb meszesedéseket. A lúgos vízből is (mivel ivóvízről van szó) ajánlott naponta legalább 2 litert fogyasztani, mivel lényeges változást, több mint 2 liter víz fogyasztása eredményezhet.
Hunyadi János A gyógyvíz két fő alkotója a glaubersó és keserűsó.
Alkalmazási területe:
A glaubersós gyógyvizekre jellemző a hashajtó és az enyhe bélhurutokat gyógyító tulajdonság. A gyógyvíz végigöblíti a bélfalat és leoldja a baktériumokat, gyulladásos váladékot, s tovább viszi magával és eltávolítja a széklettel. A bél tisztításának eredményeként csökkennek, megszűnnek a kellemetlen hurutos panaszok, a puffadás és a fájdalmak. Eredményesen alkalmazható erőlködés nélküli székletürítés igénye estén, amely igen fontos agyi érbetegség, agyvérzés utáni állapotok, aranyérbetegség, érelmeszesedés, sérv esetén. A gyógyvíz hatásos kiegészítője egyes epehólyag-betegségek kezelésének és használata csökkenti az epekőképződés kockázatát is. A glaubersós és a keserűsós gyógyvíz hatására az epehólyag összehúzódik és fokozódik az epe folyadék áramlása a bélbe. A glaubersós gyógyvíz huzamos alkalmazása rendszeres epehólyag-kiürítő és epeelválasztást fokozó hatású, ennek eredményeként csökken az epehólyagban az epekőképződés és a gyulladás kialakulásának veszélye. A gyógyvíz étkezések után fogyasztva gátolja a zsírok és fehérjék felszívódását ezért fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen is alkalmazható.
Ferenc József
A gyógyvíz : összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó.
Alkalmazási területe:
A Ferenc József keserűvíz elsősorban székrekedésre, valamint enyhe bélgyulladás kezelésére alkalmas. A keserűsós gyógyvizek azonban nemcsak a székrekedés befolyásolására használhatók, hanem a székrekedés következtében kifejlődött aranyérbetegség kezelésére is, valamint a székelés szabályozására is.
Mira
A gyógyvíz : a gyógyvíz összetételét a glaubersó határozza meg, de a gyógyvíz tartalmaz konyhasót és magnéziumszulfátot (keserűsó) is.
Alkalmazási területe
A Mira glaubersós gyógyvíz mérsékelt keserűsótartalma enyhe hashajtó, béltisztító hatású. A gyógyvíz átmossa a bélcsatornát, leoldja a nyálkahártyáról a gyulladásos váladékot, eltávolítja a hurutot okozó baktériumokat és ezek bomlástermékeit és a széklettel együtt kiüríti. A gyógyvíz epehajtó tulajdonsággal is rendelkezik. A glaubersó epehólyag-összehúzó hatásának köszönhetően az epehólyag kiürül, megszűnik a kőképződésnek kedvező epepangás, és fokozódik a májban az epeelválasztás. Az epe kiürülése után a májból friss epe folyadék érkezik. A gyógyvíz kúraszerű használata gátolja az epekőképződést és az epehólyag-gyulladás kifejlődését. A Mira víz eredményesen alkalmazható fogyókúra kiegészítésként, melynek hatására nemcsak fogyás következik be, hanem az elhízás mellékhatásaként jelentkező cukorbetegség és magas vérzsír szint csökkenése is elérhető.
Parádi gyógyvíz
A gyógyvíz : kénes, savanyúvíz, azaz alkáli-hidrogénkarbonátos, kénes, természetes szénsavas, kalciumot is tartalmazó gyógyvíz. (Kéntartalma literenként 6-7 mg.)
Alkalmazási területe:
A Csevice forrás gyógyvizét tehát több mint 200 éve használják különféle emésztőszervi megbetegedések kezelésére. Egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségekben, valamint savhiányos gyomor- és bélhurutban. A gyomornedv elválasztást fokozó, vagy csökkentő hatás attól függ, hogy fogyasztása éhgyomorra, vagy étkezés közben történik. Két órával étkezés előtt fogyasztva az alkalikus gyógyvíz csökkenti a gyomornedv elválasztást, a táplálékkal együtt, vagy után fogyasztva azonban fokozza. Ezért tehát egyaránt alkalmas savtúltengéssel járó gyomor- és bélbetegségek, valamint savhiányos gyomor- és bélhurut gyógyítására attól függően, hogy étkezés előtt, közben vagy után fogyasztjuk. Elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást. Az idült gyomorhuruttal járó kellemetlen panaszok – gyomortáji fájdalom, nyomásérzés, étvágytalanság, teltségérzet, rossz közérzet igen hatásos gyógymódja ill. a terápia kiegészítője a Parádi kénes gyógyvíz, mely rögtön a gyomorba jutásakor kifejti nyákoldó hatását. Borokkal együtt fogyasztva megakadályozza a másnaposság kialakulását, másnapos állapotban fogyasztva pedig enyhíti, ill. megszűnteti a másnapos gyomor nemkívánatos tüneteit. A gyógyvíz az epebántalmak kezelésében is fontos szerepet tölt be. Elfogyasztása után mintegy 15 perc múlva kíméletes epehólyag-összehúzódás következik be, az epehólyag kiürítése az epepangással járó betegségek esetén része a kezelésnek. A légzőszervek idült hurutos állapotainál igen kedvezően hat – nyákoldó, köptető hatása miatt. A gyógyvíz hatására a hörgőkben fokozódik a váladékkiválasztás, ezért a dohányzás okozta idült hörghurutban is ajánlott fogyasztása. Vizelethajtó hatásának köszönhetően értékes szerepet játszik a vesekőképzõdés megelőzésében, a vesemedencék és húgyutak tisztításában. A kénes ivókúrák során kén rakódik le az ízületi porcokban, ez az oka annak, hogy mozgásszervi betegségek kezelésében kedvező hatást tapasztaltak a Csevice-vizes ivókúra alkalmazásával
DONAT MG gyógyvíz
A Donat Mg magnézium-nátrium-hidrogénkarbonátos, szulfátot tartalmazó gyógyvíz. Ásványi anyagokban rendkívül gazdag, természetes magnéziumforrás.
Alkalmazási területe:
Enyhíti a gyomorbántalmakat, eredményesen alkalmazható gyomorégés, émelygés, hányinger, puffadás, teltségérzet, enyhe gyomortáji nyomás esetén. Étkezés előtt fogyasztva csökkenti a savtúltengést. Serkenti az epe kiürülését, kedvezően befolyásolja az anyagcserezavarokat (cukorbetegség). Csökkenti a kálcium oxalát és húgysavkő képződést.
Kedvezően hat a szívritmuszavarokra és a vérkeringésre, valamint pótolja a fokozott magnéziumigény iránti szükségletet (aktív sporttevékenység, intenzív növekedés, terhesség, szoptatás). A szívrohamra hajlamos emberek számára a magnéziumhiány is rizikófaktort jelent. Segít a fogyókúrában, stimulálja a vérnyomást, fogyasztásával megállítható a csontritkulás folyamata.
Üzletünkben natúr és minősített biokozmetikumok, arc-és testápoló termékek, fogkrémek kaphatók. Elsősorban kiemelkedő minőségű, nagy tisztaságú növényi alapú márkákat találhat : Sante, Logona, Weleda, Börlind márkákat.
A kozmetikumcsaládokban találunk készítményeket az arc, test, kéz, láb, haj , fog és a szem ápolására, valamint dekorkozmetikumokat is.
Újdonságok: a cukorpaszta alapú Moom szőrtelenítő lásd: www.moom.hu
és a Dr. Hauschka készítmények lásd. www.drhauschka.hu Miért használjunk biokozmetikumokat ?
Bőrünket egész életünkben viseljük, ezért óvnunk kell ! Csak megfelelő tisztaságú, bőrbarát kozmetikumokat használjunk ! Nem csak esztétikai okokból – gondoljuk át, hogy mit tartalmaz a krémünk és milyen könnyen felszívódhat ! A kozmetikumokban felhasználható anyagok mennyisége óriási, a bőrre veszélyes összetevőket pedig minden további nélkül helyettesíteni lehet. A kontrollált biokozmetikumok nem tartalmaznak : szintetikus anyagokat, emulgálószereket, ásványiolaj származékokat, szintetikus szinezőanyagokat
de tartalmaznak : természetes növényi olajokat, növényi részeket, állati eredetű anyagokat ( méz, tej, viasz, stb), természetes konzerváló szereket, illóolajokat
.
Veszélyes kozmetikai összetevők
Naponta átlagosan 6-9 fajta kozmetikumot használunk – szappan, fogkrém, hajfesték, stb. Miközben a reklámok egyre újabb és hatásosabb készítményekre hívják fel a figyelmet, folyamatosan nő a bőrük állapotára panaszkodó, elégedetlen vásárlók száma.
Az allergiás bőrtünetek egyebek mellett azzal is magyarázhatóak, hogy az emberek egyre többféle olyan készítményt használnak, amelyekben érzékenyítő anyagok is találhatóak. Gondolni kell arra is, hogy a különféle kozmetikumokban található problémás anyagok terhelése össze is adódhat. A gyártók szerint a kritikus összetevők csak a megengedett mértékben fordulnak elő. A tégelyek, flakonok címkéin gyakran homályban marad ezen anyagok felhasználásának mértéke. A tisztánlátást nehezíti, hogy a kozmetikumok összetételét a hatóságok ritkán – legtöbbször csak amikor már baj van – ellenőrzik.
A kritizált anyagokra nem egyformán reagálnak az emberek. A vékony és világosabb bőrűek hajlamosabbak az érzékenységre. Ugyancsak gyakrabban fordul elő irritáció az agyonmosott, száraz bőrűek esetében. Előfordulhat, hogy valaki évekig használja panaszmentesen ugyanazt a kozmetikumot, s hirtelen válik rá érzékennyé a bőre.
A kozmetikumoknál az illatanyagokon kívül elsősorban a konzerválószerek, emulgálószerek és a festékek között fordulnak elő érzékenyítő anyagok, persze a gyártás során a készítményekbe kerülő szennyező anyagok (pl. króm, nikkel) is veszélyt jelentenek a bőr számára. Az allergiára hajlamos egyéneknek, az érzékeny bőrűeknek, valamint a gyermekeknek különösen fontos, hogy kerüljék az egészségkárosító anyagokat tartalmazó kozmetikumokat
Konzerválószerek
A kereskedelmi forgalomban lévő kozmetikumok általában 3 évig is felhasználhatóak (a natúrkozmetikumoknál 1 év a határidő). A gyártók konzerválószerekkel biztosítják a készítmények mikroorganizmusoktól, gombáktól és baktériumoktól való védettségét. Nyilvánvaló, hogy minél hosszabb időre konzerválnak egy készítményt, annál több konzerváló anyagot kell alkalmazni. A nagy mennyiségű vizet és fehérjét tartalmazó készítményekhez nyilvánvaló, hogy több és sokféle konzerválószer szükséges. A szavatosságot leginkább a szintetikus, azaz szervezettől idegen anyagokkal biztosítják.
Formaldehid és származékai (rákkeltő anyagként is jegyzik ezeket, már kis mennyiségben is izgatják a bőrt, és öregedését is gyorsítják)
midazolidinyl-Urea,
odopropynyl Butylcarbamate
sopropylideneiphenol
Methydibromo Glutaronitrile
Diazolidinyl-Urea
DMDM Hydantoin
Hydroxymethylglycinate
Hydroxybenzoic Acid
Chlorphenesin
Chlorhexedine Digluconate
Paraben
Emulgálóanyagok
A krémekben, lotionokban az emulgálószereknek köszönhetően nem válik el a zsírnemű anyag a víztől. Egyes polyethylenglykol (PEG-10 M, PEG-14 M, PEG-32, PEG-4, PEG-6 Stearate, PEG-7, PEG-8 Esters) emulgátorok – az Öko Test német fogyasztóvédelmi magazin vizsgálatai szerint – magasabb koncentrációban átjárhatóvá, s ezáltal a káros anyagokra veszélyeztetetté teszik a bőrt. Sérült hámréteg esetén (viszkető vörös foltok, neurodermitisz) különösen kerülni kell az említett PEG-keket tartalmazó kozmetikumokat.
Festékanyagok
A dekoratív kozmetikumok a nagy mennyiségű festékanyagnak köszönhetően szintén gyakran okoznak allergiát. A szemhéjtusokban például előfordulhat nikkel, amire a nők nagyon gyakran reagálnak allergiával. A szemhéjpúderekben a pigment magas aránya irritálhat. Az alapozók is tartalmazhatnak olyan konzerválószert (formaldehyd származékokat), amelyek irritációt váltanak ki.
Antioxidánsok
Az antioxidánsok az oxidációs folyamatot késleltető és gátló vegyületek. Ezek közül két anyag szerepel a feketelistán: az egyik a butylhydroxytoluol (BHT), a másik pedig butylhydroxyanisol (BHA) – szintetikus anyagok. Mind a kettő allergizálhat, állatkísérletek szerint az immunrendszert is megváltoztatják, sőt egyesek magzatkárosító hatásról is írnak.
Egyéb veszélyes összetevők kozmetikumokban:
Alumínium
A kereskedelemben forgalmazható gyógyteákat, teakeverékeket megtalálhatja nálunk. Ha feliratkozik hírlevelünkre, rendszeresen olvashat bővebben a gyógynövényekről!
ÉRDEKESSÉGEK A TEÁKRÓL:
A FEHÉR TEA
A fehér tea jótékony hatásai egyedülállóak. Természetes antioxidáns tartalma a zöld teában található mennyiség kétszerese. Ezek közömbösítik a káros szabad gyököket, így gátolva a sejtek öregedését. A fehér tea rákmegelőző hatású lehet, mivel flavonoid tartalma megakadályozza a sejtburjánzást. A rendszeres fehér tea fogyasztók kisebb mértékben szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben. Vérnyomáscsökkentő hatású, továbbá koleszterincsökkentő és érelmeszesedést gátló, csonterősítő hatású. Jó immunerősítő, antibakteriális hatású, így véd a kisebb fertőzésektől. Gyulladáscsökkentő és pajzsmirigy működést szabályozó hatása is van. Remek zsírégető hatású a fehér tea, a túlsúllyal küszködök bátran fogyaszthatják. A fehér tea alacsony nátriumtartalmú, viszont a káliumtartalma magas, ami az egészséges izomműködést segíti. A nyomelemek közül a fehér tea nikkel, króm, mangán és vastartalma jelentős. A vas jelentősége a vérszegénységben, a króm a vércukorháztartásban játszik szerepet, míg a mangán a csontanyagcserével kapcsolatban lehet fontos a szervezetnek. Az elkészített fehér tea színe világos aranysárga. Nagyon kíméletes a gyomorhoz, mivel kevés a csersav benne, íze kevésbé karakteres. A fehér tea leveleit hagyományosan 70 C fokos vízzel kell leönteni és 5-7 percig áztatni.
Rooibos vagy vörös tea
A Dél-Afrikából származó vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) hajtásaiból készült tea kedvező élettani hatásai és finom íze miatt a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. Ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Nemcsak hagyományosan forró italként, hanem jeges hűsítőként, jeges teaként is kitűnő ízű és jótékony hatású. Koffeinmentes, ásványi anyagokban (kalcium, mangán, fluor, cink, magnézium, réz) gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, és rendkívül gazdag szabadgyököket megkötő antioxidáns anyagokban. Görcsoldó, gyulladásgátló és anti-allergén. Enyhíti a fejfájást, az asztma, a szénanátha tüneteit, jótékony hatással van az álmatlanságra, hasnyálmirigy bántalmakra, és elősegíti az emésztést. Hatásos ellenszere a bőrbetegségeknek, mint az ekcéma, pikkelysömör. A pattanásos bőr kezelésére hatékony készítmény. A teát külsőleg is szokták alkalmazni, számos bőrápoló termékben megtalálható. Dél-Afrikai kórházakban bevett gyakorlat bőrallergiás gyerekek rooibos-fürdős kezelése. Gyomoridegesség és fejfájás enyhítésére ugyancsak javallott. A magas antioxidáns tartalomnak köszönhetően alkalmas a prosztatagyulladás okozta bántalmak kezelésére. A rooibos lassítja vagy bizonyos esetekben meg is állítja a sejtek káros elváltozását, így nagy szerepe lehet több rákfajta megelőzésében.
Zöld tea
A zöld tea a Camellia sinensis napon szárított levele, amit szárítás közben enyhén megsodornak, törnek, hogy ízanyagai jobban kioldódjanak, ha leforrázzák
A zöld tea fogyasztó hatását nemrégen fedezték fel, amit síroldó hatásának köszönhetünk. francia klinikai vizsgálatok is igazolták: napi háromszor egy csésze zöld tea a főétkezések után, havonta minimum egy-két kilogramm súlycsökkenéssel jár. Anélkül, hogy változtatnánk étkezési szokásainkon, anélkül, hogy fogyókúráznánk, pusztán zöld tea ivásával is megszabadulhatunk súlyfölöslegünktől.
A zöld teában magas a koffein tartalom, amely fokozatosan szívódik fel a bélben, órákon át egyenletesen fejti ki hatását. Serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentrálóképességet, megelőzi a fáradtságérzetet. Mindezt ráadásul káros mellékhatások nélkül!
Egyes kutatások szerint a zöld tea a sejteket károsító szabad gyököket leköti, akadályozza a hibás sejtek szaporodását. A zöld teát fogyasztók szervezetében lassabban növekszenek a daganatok.
A gyertyázás ősi gyógyító eljárás, melyet az emberiség több ezer éve használ.
Napjainkban ismét reneszánszát éli. Mikor érdemes használni?
A fülgyertya segíthet gyulladás, fülzúgás, megfázás, nátha stb. esetén, vagy csak egyszerűen tisztításra is égethetjük. A gyertyázás során enyhe hőhatás és vákuum keletkezik, mely javítja a keringést és jótékonyan hat az üregrendszerre.
Segít a fülzsír eltávolításában is.
A testgyertya különböző gyulladásos folyamatok, emésztési problémák, reumatikus, nőgyógyászati panaszok, feszültségoldás és számos más probléma esetén hatásos. A gyertyázás során az idegvégződéseket, akupunkturás pontokat lehet stimulálni.
A gyertyák gyógynövények illóolajaival átitatva fokozzák a hatást. Néhány példa:
Meghűléses betegségek esetén borsmenta, eukaliptusz, kakukkfű, rozmaring, teafa, stb. ajánlott. Rossz közérzet, gyengeség, álmatlanság . ánizs, citromfű, geránium, stb.
Üzletünkben Nap- Fény és Naturhelix gyertyák kaphatók, többféle illóolajjal ( az adott problémának megfelelően ). Kézi készítésű, magas méhviasztartalmú és magas minőségű gyertyák.
Újdonság: csakragyertya, fogyi gyertya!
Próbálja ki Ön is ezt az ősi gyógymódot! Ne féljen , nem érheti baj, nem ég le a haja, semmilyen mellékhatása nincs Csak kellemes érzést ad!
Használatához kérjen tanácsot üzletünkben.
Bővebben itt olvashat : www.naturhelix.hu
Táplálékkiegészítők, vitaminok
Immunerősítés, betegség, vagy egészségmegőrzés? Kérdezze munkatársainkat!